A JÁRVÁNYÜGYI KÉSZENLÉT IDEJÉN ALKALMAZANDÓ ELJÁRÁSREND

A TÓTSZERDAHELYI ZRÍNYI KATARINA HORVÁT ÁLTALÁNOS ISKOLÁBAN A 2020/2021. TANÉVBEN A JÁRVÁNYÜGYI KÉSZENLÉT IDEJÉN ALKALMAZANDÓ ELJÁRÁSREND

Kivonata

 

 

 1. AZ INTÉZMÉNY LÁTOGATÁSA

 

Az intézménybe idegen nem léphet be (szülő sem). Az intézménybe történő belépés kizárólag, előzetes egyeztetés alapján (KRÉTA, telefon, e-mail) intézményvezető engedélyével, illetve kifejezetten szülők részére szervezett programon való részvétel céljából lehetséges. Maszk viselése kötelező az intézmény épületén belül.

Az intézménybe való belépéskor mindenki számára kötelező a lázmérés.

 • 37,5 – 37,7 °C testhőmérséklet között, értesítjük az érintett szülőt.
 • 37,8 °C testhőmérséklet, vagy annál magasabb érték esetén, ellenőrző mérést végzünk. Amennyiben ténylegesen beigazolódik az előző mérés eredménye, a tanulót haza kell küldenünk, melyről a szülőt azonnal tájékoztatni fogjuk.

Az intézményt kizárólag egészséges, tüneteket nem mutató gyermek, tanuló látogathatja.

Amennyiben a szülő a gyermeknél tüneteket észlel, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) aktuális eljárásrendje alapján gondoskodjon orvosi vizsgálatról!

A szülő köteles az iskolát értesíteni, ha a gyermeknél koronavírus-gyanú vagy igazolt fertőzés van. Az a gyermek, tanuló vagy pedagógus, aki bármilyen betegség miatt otthon maradt, a háziorvos, a kezelőorvos igazolásával vagy kórházi zárójelentéssel térhet vissza újra az intézménybe. Hatósági házi karantén esetén a járványügyi hatóság által kiadott, a járványügyi megfigyelést feloldó határozatot szükséges bemutatni.

 

A csoportosulásokat el kell kerülni az intézmény egész területén.

A megfelelő (1,5-2m) védőtávolságot lehetőség szerint tartsuk be! A tanítási órákon és a délutáni foglalkozásokon, az orrot, szájat eltakaró maszk viselése lehetséges, de nem kötelező. Az iskola épületében való közlekedés során kérjük, a felső tagozatosok használjanak védőmaszkot!

Minden tanulónál legyen maszk, hogy azt indokolt esetben használni tudja.

 1. A tanórák közötti szünetekben:
 • nem tartózkodhat több osztály a folyosókon, a tanulók maradnak a tantermükben,
 • nem keveredhetnek az osztályok az udvaron sem:
  • alsósok hátsó udvar,
  • felsősök első udvar.
 1. Az étkeztetési rend betartása kötelező.

Tízórai:

 • alsó tagozat az 1. szünetben,
 • felső tagozat a 2. szünetben.

Ebéd: az ebédeltetési rend beosztása alapján.

Uzsonna: a korábbi gyakorlatnak megfelelően.

 

 1. EGÉSZSÉGÜGYI SZEMPONTBÓL BIZTONSÁGOS KÖRNYEZET KIALAKÍTÁSA

Az iskola bejáratánál, az osztályokban és az intézmény egyéb termeiben kihelyezett kézfertőtlenítők találhatók.

Az intézménybe érkezéskor, étkezések előtt és után minden belépő alaposan mosson kezet vagy fertőtlenítse a kezét (a gyerekek, tanulók esetében inkább javasolt a gyakori szappanos kézmosás, mivel néhány tanulónál bőrirritációt okozhat a szer)!

Zárt térben a kórokozók koncentrációjának csökkentése érdekében kiemelt figyelmet fordítunk a folyamatos vagy rendszeres, fokozott intenzitású természetes szellőztetésre.

 

 

 1. TANULÓI HIÁNYZÁSOK

Annak a tanulónak az iskolai hiányzását, aki a vírusfertőzés szempontjából veszélyeztetett csoportba tartozik tartós betegsége (például szív-érrendszeri megbetegedések, cukorbetegség, légzőszervi megbetegedések, rosszindulatú daganatos megbetegedések, máj- és vesebetegségek) vagy például immunszupprimált állapota miatt, erről orvosi igazolással rendelkezik, igazolt hiányzásnak tekintendő. Szintén igazolt hiányzás, ha a tanuló hatósági karanténba kerül, a részére előírt karantén időszakára.

Ezen időszakban a tanuló az otthona elhagyása nélkül, a pedagógusokkal egyeztetett kapcsolattartási és számonkérési forma mellett részt vehet az oktatásban.

 

 1. TEENDŐK BETEG SZEMÉLY ESETÉN

Amennyiben egy gyermeknél fertőzés tünetei észlelhetők, haladéktalanul értesítjük a szülőt/gondvisdelőt.

A háziorvos, házi gyermekorvos, illetve a kezelőorvos jogosult a COVID-19 fertőzés gyanújára vonatkozóan nyilatkozni. Amennyiben fennáll a gyanú, nekik kötelességük az NNK által kiadott aktuális eljárásrendnek megfelelően ellátni a beteggel kapcsolatos teendőket.

 

A gyermek az iskolába – hasonlóan más megbetegedésekhez – kizárólag orvosi igazolással térhet vissza.

 

 1. INTÉZKEDÉSEK FERTŐZÉSSEL ÉRINTETT INTÉZMÉNYEK ESETÉBEN

A közneveléssel összefüggő egyes kormányrendeletek módosításáról szóló 417/2020. (VIII. 30.) Korm. rendelet 26.§ értelmében a koronavírus-világjárvány által okozott fertőzés vagy fertőzött személyek megjelenése a nevelési-oktatási intézményben a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 30. § (5) bekezdése szerinti megyére, fővárosra kiterjedő veszélyhelyzetnek minősül. Ennek megfelelően koronavírus érintettség esetén az adott intézményben vagy település intézményeiben csak az Oktatási Hivatal rendelhet el rendkívüli szünetet.

Pályázatok

Tehetségpont
Ökoiskola
Bazisiskola
Hrvatski glasnik
www.hr