Diákkonferencia - 2023

A Tótszerdahelyi Zrínyi Katarina Horvát Általános Iskola az Oktatási Hivatal Bázisintézménye.

A Diákkonferencia egyben bázisintézményi programunk is volt, ami 2023. október 26-án került megrendezésre.

Témája: Szülőfalum természeti szépségei, legendák és nevezetességek (Prirodne  ljepote, legende i znamenitosti mog rodnog mjesta)

 

A diákkonferencia bázisintézményi jógyakorlatként szerepel programjaink között már 2019 óta. A téma kiválasztása, a nemzetiségi létünk köré fonódik, azt dolgozza fel. Az idei évben megrendezett diákkonferencia előzetes feladata a régmúlt legendáinak összegyűjtése, a természeti szépségek, és a horvát falvak bemutatása volt.

A téma kidolgozása során, nemzetiségi múltunk egy darabja került napvilágra. Érdekességek, régi történetek, archív hangfelvételek és összegyűjtött régi fotók digitalizálása történt meg.

A konferencia előadói nemzetiségi (horvát) nyelven prezentáltak ünnepélyes konferencia keretében meghívott vendégeink, és iskolánk felsős diákjai részére. Az idei előadásokon bemutatásra került Fedák Sári színművésznő kúriája, Jézus Szíve templomunk a kezdetektől a mai napig a 30 éves jubileum keretében. A két legismertebb legendánk a Mura folyó és a Mély árok ( Gliboka jama) története is felelevenedett az előadások alatt.

A konferencia mellett a hagyományok szerint, helyet kapott kiállításunk is,  ahol az összegyűjtött, régi  darabok kerültek kiállításra.

A konferencia előadói:

Bedő Gréta, Bottka Karolin, Csicskovics Hanna Gréta, Proszenyák Lénárd  7. osztályos tanulók, és Deák Regina, Kalinics Lara 7. osztályos murakeresztúri tanulók.

A program koordinátora: Matoláné Proszenyák Hajnalka

Kapcsolódó galéria

Diákkonferencia - 2023

Pályázatok

MFP_logó
okosan a pénzzel
bga_alap_logo
Ökoiskola
ESZA
csodaszarvas
Tehetségpont
Bazisiskola
www.hr
Hrvatski glasnik